Skrzynia biegow
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Skrzynia biegow
Koledzy,
Czy jest mozliwosc zakupic jakies czesci zamiennych do 6 biegowej skrzyni biegow? W katalogu BMW sa wszystkie czesci wewnetrzne ale tylko do skrzyni 5 biegowej.
Ktos sie orientuje w tym temkacie ? Czy moze 6 biegowa skrzynia jest zupelnie nieserwisowalna?
Czy jest mozliwosc zakupic jakies czesci zamiennych do 6 biegowej skrzyni biegow? W katalogu BMW sa wszystkie czesci wewnetrzne ale tylko do skrzyni 5 biegowej.
Ktos sie orientuje w tym temkacie ? Czy moze 6 biegowa skrzynia jest zupelnie nieserwisowalna?
Re: Skrzynia biegow
jeżeli nie ma w katalogu np. www.realoem.com, to sprawa analogiczna do skrzyni 6-ciobiegowej do e36 m3 - skrzynia nienaprawialna, brak części zamiennych
pozostaje:
- naprawa części metodami warsztatowymi (ja tak zrobiłem w podczęstochowskiej firmie robro, teraz mają wakacje, ale po ich zakończeniu warto z nimi pogadać, mi pospawali widełki do przesuwania kółek zębatych i 1 imprezę w Zegrzu Pomorskim auto przeżyło, aha i żyje dalej)
- szukanie części z uszkodzonych skrzyń na allegro (małe szanse) lub ebayu
- wymiana skrzyni na pięciobiegową (to też zrobiłem równolegle): zwykle trzeba wymienić wał i wybierak biegów
pozostaje:
- naprawa części metodami warsztatowymi (ja tak zrobiłem w podczęstochowskiej firmie robro, teraz mają wakacje, ale po ich zakończeniu warto z nimi pogadać, mi pospawali widełki do przesuwania kółek zębatych i 1 imprezę w Zegrzu Pomorskim auto przeżyło, aha i żyje dalej)
- szukanie części z uszkodzonych skrzyń na allegro (małe szanse) lub ebayu
- wymiana skrzyni na pięciobiegową (to też zrobiłem równolegle): zwykle trzeba wymienić wał i wybierak biegów
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 20:37 przez kons6, łącznie zmieniany 1 raz.
Według BMW skrzynia jest nienaprawialna , w praktyce kilku osobom udało się coś tam przy niej zrobić.
Słyszałem kiedyś o serwisie w Berlinie który zna tą skrzynię na wylot , podobno naprawili sporo tych skrzyń w 540kach , ale gdzie znależć do niej części nie mam pojęcia.
Słyszałem kiedyś o serwisie w Berlinie który zna tą skrzynię na wylot , podobno naprawili sporo tych skrzyń w 540kach , ale gdzie znależć do niej części nie mam pojęcia.
Wyciagasz co sie popsulo i smigasz na CNC. Jak cos ktos bedzie mial do zrobienia z metalu za pomoca CNC moge pomoc 

- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Synchronizatory i koła zębate wraz z obróbka cieplna też wykonujesz ???Camil pisze:Wyciagasz co sie popsulo i smigasz na CNC. Jak cos ktos bedzie mial do zrobienia z metalu za pomoca CNC moge pomoc
Ja wiem ze jest wiele mozliwosci dorobienia pewnych czesci, ale po pierwsze koszty a po drugie trwalosc.
Dzieki koledzy za odpowiedzi.
Zalezy jakiego sie materialu uzyje. Nie ja to robie a firma ktora prowadzi rodzina, maja tez inne podlegle firmy. Sami mi beda robic elementy do silnikow i podejma sie wszystkiego. Wiadomo jednostkowe elementy bylyby drozsze, ale podpialbym to pod swoje zamowienia
Ktos Ci nadwyrezyl synchro 2ki? Niestety skrzynki sa dosyc pancerne poki sie potrafi zmieniac biegi 

- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Biegi wchodza w miare dobrze ale mam nieco inny problem. Prawdopodobnie bede potrzebowal jakis czesci zamiennych do tej skrzyni. Poki co zorientowalem sie ze do M3 E36, E34 540i i E39 540i szla skrzynia 6 biegowa o tym samym oznaczeniu, do jakis aut jeszcze?Camil pisze:Ktos Ci nadwyrezyl synchro 2ki? Niestety skrzynki sa dosyc pancerne poki sie potrafi zmieniac biegi
Czy zna ktos kogos kto ma taka skrzynie na czesci ?
Walczyłem kiedyś ze skrzynią dobre 2 lata. Wszyscy mechanicy mówili że jest nienaprawialna, ale ja się nie poddawałem i w końcu znalazłem warsztat który się podjął naprawy tej skrzyni. Z efektu nie byłem zadowolony, skrzynia zaczeła być bardzo głośna i skończyło się na tym, że musiałem kupić drugą 

- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Mowisz o skrzyni 6 biegowej... ?Karol M5 pisze:Walczyłem kiedyś ze skrzynią dobre 2 lata. Wszyscy mechanicy mówili że jest nienaprawialna, ale ja się nie poddawałem i w końcu znalazłem warsztat który się podjął naprawy tej skrzyni. Z efektu nie byłem zadowolony, skrzynia zaczeła być bardzo głośna i skończyło się na tym, że musiałem kupić drugą
Gorzej, ze 6 biegowki normalnie sie nie kupi. Napisz konkret co sie dzieje moze ktos cos pomoze.
- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Zeby dokladnie sie dowiedziec co jest nie tak to musze ta skrzynie rozebrac, wiec konkretnie nie wiem co jest zepsute. Na pewno mam luzy w napedzie, kiedy zmienia sie kierunek przechodzenia momentu to czuc luz (slychac trzaski). Dzieje sie to na kazdym biegu, nawet bezposrednim. Rozbierac nie ma za bardzo po co bo i tak bez czesci tego nie naprawie.Camil pisze:Gorzej, ze 6 biegowki normalnie sie nie kupi. Napisz konkret co sie dzieje moze ktos cos pomoze.
Zmien olej na poczatek.
- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Obawiam sie ze to nie pomoze ale w kazdym razie ta operacja bedzie niebawem zrobiona...Camil pisze:Zmien olej na poczatek.